nieuwsbriefcontact

Vragen over

solititaire bijenmelitta

Determinatie

 

Kunnen alle bijen steken?

Ja en neen.
Bij de bijen zijn het ten eerste enkel de vrouwtjes die over een angel beschikken. Deze angel is eigenlijk een omgevormde legboor, vandaar dat mannetjes er geen hebben.
Bijen zijn per definitie vredelievende beestjes. Ze zullen enkel gaan steken als ze rechtstreeks bedreigd zijn. Als je ze tussen je vingers plet of als ze onder je (blote) voet terecht komen zullen ze zich dus proberen verdedigen. Met een pijnlijke prik als gevolg. Honingbijen kunnen echter maar één keertje steken. Dit is zo omdat hun angel bezet is met fijne weerhaakjes die ervoor zorgen dat de angel blijft zitten wanneer de bij zich wil terugtrekken. Hierdoor komt een gedeelte van haar ingewanden mee naar buiten en zal de bij dus sterven. Haar enige verdedigingsmoment zal dus ook meteen haar dood betekenen. Sommige mensen zijn allergisch voor het gif van honingbijen.

Bij de meeste solitaire bijensoorten is de angel niet sterk genoeg om door de huid heen te prikken. Hommels daarentegen kunnen een erg pijnlijke steek veroorzaken, maar zullen dit enkel doen wanneer ze bedreigd worden. Hommels en solitaire bijen hebben een gladde angel en zullen dus in staat zijn om verschillende keren na elkaar te steken. Hun gif is meestal minder sterk dan dat van honingbijen.

Geen van onze bijen zijn agressief. Ze zullen dus enkel steken wanneer ze onder je voet terecht komen of je ze vastneemt.

 

Terug naar de vragen