nieuwsbriefcontact

Vragen over

solititaire bijen

melitta

Rosse metselbij

Determinatie

 

 

Zijn bijen gevaarlijk voor kinderen en huisdieren?

Neen.
Solitaire bijen hebben geen kolonie en honingvoorraden te verdedigen en zodus hebben ze geen redenen om agressief te worden of om aan te vallen. Zij zullen zich slechts proberen te verdedigen wanneer ze geplet worden. Neem je een bij tussen je vingers of trap je erop met een blote voet, dan zal de bij proberen te steken. Niet alle bijen hebben echter een functionele angel (zie ook Kunnen alle bijen steken?)

Hommels vormen wel een kolonie, maar hebben hierin geen voedselvoorraden opgeslagen en zullen zich dus ook enkel verdedigen wanneer ze bedreigd worden door verplettering. Een hommelsteek kan pijnlijk zijn, maar is niet gevaarlijk.

Honingbijen hebben én een kolonie én een honingvoorraad te verdedigen en kunnen dus wel aanvallen wanneer ze denken dat zij (of hun kolonie) bedreigd worden. Een steek van een honingbij is altijd pijnlijk, en kan ook gevaarlijk zijn voor mensen met een bijenallergie. Ook bij mensen zonder allergie kan een reeks van 50 of meer steken gevaarlijk zijn. Deze situatie doet zich gelukkig bijna nooit voor.

Wespen tot slot kunnen, vooral in de nazomer, voor vervelende situaties zorgen. Op het einde van het wespenseizoen, omstreeks augustus, zal de wespenkoningin haar nest verlaten en valt de hele koloniestructuur uit elkaar. Werksterwespen zitten dan letterlijk en figuurlijk zonder werk en trekken erop uit om zoetigheden te gaan verzamelen. Hierdoor krijg je vaker lastige wespen over de vloer tijdens de nazomermaanden. Het zijn als het ware ‘hangwespen’ die zich vervelen. De meeste wespen steken trouwens zelden of nooit, behalve als ze zich in de buurt van hun nest bevinden. Sla ook niet naar wespen want dan voelen ze zich bedreigd en kunnen ze agressief worden.

 

Terug naar de vragen